The information on this part of the website is intended only for health care professionals.I am an expert within the meaning of Act No. country xy. I herewith confirm that I am a professional according to this definition.
Unfortunately, as you are not a health care professional we cannot provide you this information.
Loe, kuidas valmistada kiiresti ja lihtsalt valmivat smuutit ning mida teha laste immuunsüsteemi toetamiseks sügisel ja talvel. Lisaks saad teada, kuidas hoida laste soolestiku mikrofloora tasakaalus, pakkudes neile tervislikke toiduvalikuid.
Pärast seda, kui mu vanem poeg läks lasteaeda (nüüd käib ta juba 2. klassis), on sügis ja talv olnud meie perele paras katsumus. Sa ei tea kunagi ette, mis sorti viiruse ta mänguväljakult järgmiseks kaasa toob. Pärast beebi sündi on olukord veelgi keerulisem.
Haigused käivad ikka lapsi mööda, kuid lapsevanemana saan nende immuunsuse tugevdamiseks üht-teist ette võtta. Lisaks igapäevase C- ja D-vitamiini andmisele lähtun külmal hooajal nendest lihtsatest põhitõdedest:
Püüame perega võimalikult palju liikuda. Lisaboonuseks on see, et minu poja koolis käiakse iga ilmaga õues. Olen püüdnud seda põhimõtet ka kodus rakendada, sest värskes õhus liikumine on teadagi tervise pant. Loomulikult on selle kõrval tähtis kvaliteetne uni. Mu vanem poeg on päris hea magaja, kuid väikese beebi emana läheb mul endal veel aega, enne kui saan terve öö sõba silmale.
Soolestikul on immuunsüsteemi normaalse töö tagamisel keskne roll. Seetõttu keskendun sügisel ja talvel just soolestiku mikrofloora toetamisele. Kasulikke piimhappebaktereid saab nii toidust kui ka toidulisanditega.
Viiekuusega on asi lihtne: ta saab kõik vajaliku kätte rinnapiimast. Lisaks annan talle BioGaia imikutele mõeldud tilkasid. 7 aastat tagasi kasutasin sama meetodit vanema pojaga ning nüüd saab ta oma heade bakterite varu kätte BioGaia närimistablettidest. Õnneks närib ta apelsinimaitselisi tablette hea meelega, sest olgem ausad – lapsed ei pruugi fermenteeritud toite ja jogurteid alati fännata.
See ei tähenda aga, et nad ei peaks neid saama! Lihtsalt lisan menüüsse võimalikult palju selliseid toiduaineid nagu keefir, maitsestamata jogurt, fermenteeritud puu- ja köögiviljad, nagu hapukapsas ja kombutša (fermenteeritud teeseenejook).
Mulle meeldib mõelda, et head bakterid on justkui meie väikesed abilised, ja nagu abilised ikka, vajavad ka nemad toitu. Nad toituvad teistest bakteritest, mida saame näiteks kaerast, täisteraleivast, õuntest ja banaanidest.
Mitte kõik bakterid pole ühesugused. Osad bakteritüved on seotud kindlate kehaosadega: näiteks võib neid leida suuõõnest, soolestikust, nahalt jne. Bakterite võime organismis ellu jääda ja seal püsida on samuti erinev.
Kui sinu lapsed ei armasta fermenteeritud toite, siis on hea nipp serveerida neid smuutides. Meie peres see igal juhul töötab!
Jagan siinkohal lihtsat retsepti, mis sisaldab mitut liiki kasulikke baktereid. Vahelduseks võid spinati asendada ka mustikate või küpse mangoga – tulemus jääb maitsev ja värviline! Head kasulike bakterite allikad on ka fermenteeritud puuviljad ja kombutša, mida võid kasutada kookosvee asemel smuutidele mahlasuse andmiseks.
Retsepti kuulub ka avokaado, mis sisaldab rohkelt häid rasvu, ehkki vahel asendan selle lusikatäie india pähkli võiga. Viimast tasub kasutada küll ainult siis, kui tead, et su lapsed pole pähkli suhtes allergilised.
Ma ei lisa kunagi smuutile lisamagustajaid – puuviljade loomulik magusus on täiesti piisav!
1. Koori banaan ja eemalda õunasüdamik. Kraabi lusikaga välja avokaado viljaliha. Loputa spinat.
Hoiame siis pöialt, et külm aeg mööduks viperusteta!
Loodame, et pere pisemad püsivad talvel terved ja rõõmsad. Ja et saad lastega nautida enda tehtud smuutisid, mis lausa pakatavad tervislikest toitainetest!